Legendinis 300 spartiečių poelgis, įėjęs į istoriją

Legendinis 300 spartiečių poelgis, įėjęs į istoriją


Kokia dar istorija gali priligti pasakojimui apie 300 spartiečių?

Jų garbė nepamiršta po beveik trijų tūkstantmečių. Jų raudoni apsiaustai ir žėrintys skydai išsklaido amžių tamsą. Jų didvyriškumas ir vyriškumas tapo istorija.

Tikriausiai legendą apie 300 spartiečių, kurie savo vyriškumu pasipriešino daug gausesnei priešininkų kariuomenei iki paskutinio atodūsio, girdėjo visi.

Holivudo filmai, skirti šiam siužetui, sukėlė daug triukšmo, nors istorinės tikrovės iš jų neverta buvo tikėtis. Todėl šiandien puslapis „Men's Vector“ nusprendė kartu su jumis išsiaiškinti, kaip iš tikrųjų vyko legendinė kova.

Trumpa priešistorė

Didieji mūšiai vyko graikų – persų karų laikotarpiu 480-479 metais iki mūsų eros. Persija tuo metu buvo jauna, agresyvi didelė valstybė, norinti išplėsti savo sienas.

Legendinis 300 spartiečių mūšis, įėjęs į istoriją

Persijos valdovui Kserksui svarbu buvo ne tik laikyti „kumštyje“ gautas žemes, bet ir nuolat didinti savo valdas. Kserksas, Persijos valdovo Darijaus sūnus, buvo valdovas, kuriam buvo suteikta didelė valdžia, despotiškas ir ambicingas – jis norėjo valdyti pasaulį. Kaip ir jo tėvas, Kserkas pasižvalgydavo į Europą. Bet jo kelyje maišėsi graikai, su kuriais nesutarimai tęsėsi dar nuo Darijaus valdymo laikų.

Norėdamas užkariauti visą Graikiją, Kserksas surinko galingą kariuomenę, kurią sudarė gausios Persijos imperijos tautos.

Galinga persų kariuomenė

Istorikų vertinimu, Persijos kariuomenę sudarė 200-250 tūkst. žmonių. Antikos istorikai žymiai perdėjo žinias apie persų armijos gausumą, įvardydami net 4 milijonus žmonių, tačiau šiuolaikiniai istorikai sutinka būtent su 200-250 tūkstančiais karių. Kaip ten bebūtų, persų kariuomenė buvo labai gausi tais laikais.

Legendinis 300 spartiečių mūšis, įėjęs į istoriją

Šios kariuomenės perkėlimui jo įsakymu buvo pastatytas pantoninis tiltas tarp Europos ir Azijos per Dardanelų įlanką.

Graikų 30-40 kartų mažiau

Persų kariai Graikiją užpuolė 480 metais iki mūsų eros, vasarą.

Juos pasitiko Leonidas I–asis su asmenine gvardija, kurią sudarė 300 spartiečių ir 5620 karių iš kitų miestų. Pasak istorikų, kovai su persais Graikijos miestai sušaukė nuo 5200 iki 7700 karių.

Legendinis 300 spartiečių mūšis, įėjęs į istoriją

Graikų taktinė gudrybė

Persijos kariuomenės kelias iki pietinės Graikijos driekėsi per siaurą Termopilų perėją. Graikai įsitvirtino Termopilų perėjoje, norėdami šią siaurą praėją kaip galima ilgiau apginti.

Legendinis 300 spartiečių mūšis, įėjęs į istoriją

Graikų pagrindinė užduotis buvo sulaikyti persų kariuomenės invaziją į Graikijos teritoriją. Gindami Termopilų perėją, graikai galėjo viltis išspręsti šią strateginę užduotį. Taktiniu požiūriu, Termopilų perėja tuo metu idealiai tiko graikams. Išdėstę savo pajėgas pačiose siauriausiose jūros ir sausumos kelių vietose, graikai sumenkino priešo gausios kariuomenės galimybes.

Drąsa, narsa ir išdavystė

200 000 persų keletą dienų nesėkmingai šturmavo Termopilų perėją. Nežiūrint į nelygias jėgas, pirmas dienas graikai atmušinėjo persų atakas Termopilų perėjoje, bet trečią dieną gynyba buvo palaužta.

Vietinis gyventojas Efialtas papasakojo persams apie esamą kalnų kelią ir jį parodė, už tai gavęs pinigų. Naktį išdavikas Efialtas pervedė būrį „nemirtingųjų“ (persų gvardijos) kalnų keliais į Leonido I-ojo užnugarį, kad suduotų graikams netikėtą smūgį.

Pasiuntinys apie tai perspėjo graikus. Suprasdamas, kad nebėra išeities, Leonidas sušaukė tarybą ir nusprendė išsaugoti didesnę kariuomenės dalį, išsiųsdamas ją į šalies gilumą. Jis pats ir jo 300 spartiečių pasiliko.

Legendinis 300 spartiečių mūšis, įėjęs į istoriją

Spartoje galiojo labai griežti įstatymai – be įsakymo niekas neturėjo teisės pasitraukti iš mūšio lauko. Jeigu taip atsitiktų, spartietis netektų savo piliečio teisių, jo lauktų gėda ir išvarymas. Leonidas suprato, kad visi žus, bet jis neturėjo pasirinkimo, atsitraukti nebuvo galimybės. Spartos karys privalėjo kovoti iki mirties, kitaip jis visuomenėje taps atstumtuoju ir pats trokš mirties, kad nereikėtų kęsti įžeidinėjimų bei pažeminimo.

Savo sprendimu pasilikti Leonidas gelbėjo atsitraukiančią kariuomenės dalį. Juk nesulaikius pagrindinės Kserkso kariuomenės, persų raitininkai galėjo pasivyti graikų pėstininkus ir juos sumušti atviroje teritorijoje.

Paskutinis 300 spartiečių mūšis

Negeisdami pergalės, tik didvyriškos mirties, 300 spartiečių stojo į mūšį toli nuo buvusiųjų pozicijų, toje vietoje, kur perėja platėja. Net ten persai negalėjo apsisukti ir žuvo sumindyti ar numesti nuo skardžio.

Legendinis 300 spartiečių mūšis, įėjęs į istoriją

Spartiečių ietys buvo sulaužytos, jie priešus trumpais kardais pjovė dvikovose. Persai paskutinius graikus šaudė strėlėmis iš lankų, mėtė į juos akmenis. Spartiečiai jų atakai priešinosi ir laikėsi tol, kol visi nežuvo mūšio lauke.

Po mūšio

Dėl didelių nuostolių ir spartiečių pasipriešinimo užsirūstinęs valdovas Kserksas pats apžiūrėjo mūšio lauką. Radęs Leonido kūną, jis įsakė nukirsti jo galvą ir užmauti ant kuolo.

Pasak Herodoto, Termopilio perėjoje žuvo 20 tūkstančių persų ir 4 tūkstančiai graikų, įskaitant ir Spartos sąjungininkus – net paskutiniame mūšyje tespijiečiai, nepaisydami Leonido įsakymo trauktis, nepaliko spartiečių ir žuvo kartu su jais. Žuvusius spartiečius ir tespijiečius palaidojo ant tos pačios kalvos, kur vyko paskutinis mūšis.

Legendinis 300 spartiečių mūšis, įėjęs į istoriją

Po Termopilio mūšio, vieno žymiausių Antikos istorijoje, persai užėmė dalį Graikijos. Bet 300 spartiečių narsa ir didvyriškumas nebuvo pamiršti. Spartiečių ir tespijiečių didvyriškumas sugniuždė persų kovinę dvasią ir tapo vyriškumo pavyzdžiu kitiems graikams, gynusiems savo žemes.

Legendinis 300 spartiečių mūšis, įėjęs į istoriją

Valdovo Leonido palaikai buvo perlaidoti Spartoje, praėjus 40 metų po jo žūties. Visi žuvusiųjų prie Termopilio vardai buvo iškalti akmenyje. Leonidas I-asis ir jo 300 spartiečių tapo nemirtingais mūšyje prie Termopilio ir amžiams įėjo į istoriją.

***

Na, vyrai, pažiūrėsime, kiek „Like“ ir „Share“ paspaudimų surinks legendinis 300-tų spartiečių poelgis?



Straipsnį paruošė puslapis mensvector.lt — internetinė vyriškų papuošalų ir drabužių parduotuvė su pristatymu visoje Lietuvoje

Beje, o Tu jau prisijungei prie „Men's Vector“ draugų facebooke?

facebook puslapis
Aksesuarai vyrams
Plačiau
Stiliaus patarimai
Plačiau
Motyvacija vyrams
Plačiau
Vyrams apie moteris
Plačiau

10 populiariausių „Men's Vector“ straipsnių: