Kaip spartiečiai ruošė geriausius planetoje karius?

Kaip spartiečiai ruošė geriausius planetoje karius?


Legendos apie rūsčius spartiečius pasakojamos iki šiol. Šios tautos kariuomenė iš tikro buvo tokia stipri, jog valdantieji nutarė atsisakyti miesto sienų – skydų siena bus patikimesnė. Legendos apie beveik neįveikiamus karius sklido po visą senąjį pasaulį. Tačiau kokia buvo tokio tokio vyriškumo kaina?

1. Silpnieji

Spartoje silpnieji neišgyvendavo. Ligoti, neįgalūs, nepilnai išsivystę vaikai būdavo vedami į seniūnų tarybą. Ji nuspręsdavo, ar verta leisti bendruomenės lėšas tokiam asmeniui. Daugumoje atvejų nelaimėlį nunešdavo į specialią duobę, esančią miesto pakraštyje, kur jis paprasčiausiai mirdavo iš bado. Išgyveno? Puiku, bus tikras karys.

2. Kareivinės

Septynerių metų berniukai atsikraustydavo į kareivines. Čia būdavo skatinamos muštynės, konkurencija ir net vagystės. Bet kokie ginčai būdavo sprendžiami kumščiais, be to, mokytojams pritariant. Ramios pamokos? Tai jau ne. Mokiniai galėjo prieštarauti savo globėjams, jeigu šie savo požiūrį būdavo pasirengę apginti kovoje.

Kaip spartiečiai ruošė karius

3. Maisto vagystės

Spartietiškas auklėjimas buvo suprantamas kaip berniukų aprūpinimas pirmojo būtinumo poreikiais. Avalynė buvo laikoma prabanga, maistas teikė galimybę išgyventi ir ne daugiau. Mokiniai buvo skatinami vogti maistą turguje, kad būtų išlaikoma konkurencijos dvasia tarp bendraklasių.

4. Intelektas

Spartietiškas auklėjimas neapsiribojo fiziniu auklėjimu. Mokinius vertė būti ne tik stipriais, bet ir protingais. Filosofų darbų analizavimas, spartiečių nuomone, suteikė būsimiems kariams galimybę greitai ir lanksčiai mąstyti mūšyje.

Vyriški markšinėliai Spartans 1.0 Marškinėlius su spartiečio atvaizdu rasite mūsų parduotuvės svetainėje → čia

5. Viena profesija

Jeigu tu spartietis – tu karys. Artojas, prekybininkas, tyrinėtojas – ne karys. Spartiečius mokė būti žiauriais, besąlygiškai paklusti įsakymams ir būti geriausiais kariais visoje Graikijoje. Tradicinis visapusiškas mokymas nebuvo sveikintinas. Nori, kad filosofija taptų tavo gyvenimo būdu? Tai varyk į subtiliuosius Atėnus.

6. Mirtis

Spartietis, miręs nuo senatvės, negaudavo jokių apdovanojimų ir būdavo palaidojamas bendrame kape. Tik tie, kurie žūdavo mūšyje, gaudavo žemės kapavietei. Mirtis savo lovoje būdavo vertinama kaip pasmerkimas net tiems kariams, kurie visą gyvenimą praleido mūšiuose.

***

Ir kaip Tau tokia Senovės Spartos vyriškumo mokykla?
Jei sutinki, jog šiuolaikiniams vyrams yra ko pasimokyti iš spartiečių, tuomet spausk „Patinka“ arba „Dalintis“!



Straipsnį paruošė puslapis mensvector.lt — internetinė vyriškų drabužių ir aksesuarų parduotuvė su pristatymu visoje Lietuvoje

Vyriški markšinėliai Spartans 1.0

Beje, o Tu jau prisijungei prie „Men's Vector“ draugų facebooke?

facebook puslapis
Aksesuarai vyrams
Plačiau
Stiliaus patarimai
Plačiau
Motyvacija vyrams
Plačiau
Vyrams apie moteris
Plačiau

10 populiariausių „Men's Vector“ straipsnių: